DİŞ ETİ HASTALIKLARI

Yetişkin insanlardaki diş kayıplarının en önemli nedeni diş eti hastalığıdır. İstatistiklere göre TÜRKİYE’ de her on kişi den dokuzunda diş eti hastalığı vardır. Ve ebeveynlerin çoğu bu hastalık hakkında pek fazla bilgi sahibi değildirler. TÜRKİYE’ de hemen, hemen tüm yetişkinlerde değişik oranlarda diş eti hastalıkları vardır. Hastalık eğer başlangıç safhasında yakalanabilirse, tedavisi kolaydır, hastalığın ileri safhalarında ise diş eti ve kemik kaybıyla birlikde önce dişlerde sallanma ve sonrasında dökülmeler gündeme gelmekdedir.

Hastalığın görülen etkileri: Dişler düzgün temizlenmediğinde,  üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteriler üretirler. Bakteri plağı dediğimiz bu püremsi birikintiler, diş çürüklerinin ve dişeti iltihaplarının baş sorumlusu olup, zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını oluştururlar.
Bakteri plağının içinde üreyen mikroorganizmalar, şekerli gıdaları parçalayarak asit üretirler. Ve bu asit, dişi küçük bir bölgeden başlayıp giderek büyüyen bir şekilde çürütür. Daha ileri safhalarda çekim kaçınılmaz olabilir.
Dişeti iltihabının ilk belirtisi dişetindeki kanamalardır. Dişetlerinde renk, şekil bozuklukları ve ağız kokusu ile kendini daha da belli eder. Dişeti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki : Sağlıklı dişeti açık pembe renktedir. Dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer parlak - pütürlü bir görünümü vardır.


    Dişeti Hastalığının Belirtileri nelerdir?
* - Dişeti hastaliklarinin ilk ve en önemli belirtisi dişeti kanamasıdır. Sağlıklı dişeti kanamaz.
* - Dişetlerinde şişmeler, kızarmalar oluyorsa.
* - Dişetlerinde çekilmeler ve açığa çıkan kök yüzeylerinde oluşan hassasiyet oluşuyorsa,
* - Dişeti kenarlarında veya dişler arasında, distaşlarına bağlı olarak oluşan siyah alanlar görülüyorsa,
* - Diş ile dişeti arasından iltihap geliyorsa,
* - Dişlerde sallanmalar, uzamalar ve dişler aralsında açılmalar oluyorsa,
* - Ağızda sürekli bir kötü koku ve kötü tat hissi var ise,
Geç kalmadan bir dişhekimine muayene olunması gerekir.

Dişeti hastalığı nasıl önlenir?

Periodontal hastalığın önlenmesinde en önemli görev kişinin kendisine düşmektedir. Dişleri sağlıklı bir durumda sürdürmek için, günlük ağız bakımı işlemleri ile (diş fırçalama ve diş ipliği kullanma) bakteriyel diş plağının uzaklaştırılması gerekmektedir. Dişhekimine düzenli aralıklarla gidilmesi de aynı derecede önemlidir. Günlük ağız bakımı işlemleri diştaşı oluşumunu en az düzeye indirebilir, ancak tamamen önleyemeyebilir. Diş fırçası, diş ipliği veya diğer temizlik araçları ile ulaşılamayan bölgelerin bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi mevcut diş plağı ve/veya diştaşının uzaklaştırılması açısından gereklidir.

Aşağıda diş, dişeti bölgesini en iyi bir şekilde temizleyebilmek için bazı ip uçları verilmiştir.

- Diş fırçanızın kılları diş, dişeti sınırında; diş etine doğru 45 derece acı yapacak şekilde yerleştirilmelidir. Daha sonra yüzeyler oval hareketler yaparak temizlenecek ve son olarak da ortaya çıkarılan artıklar, dişin çiğneyici yüzeyine doğru atılacakdır.

- Diş ipi kullanırken ise ağızınızı bölümlere ayırın; üst sağ, üst sol, alt sağ ve alt sol. Diş ipi kullanma alışkanlığınızı böyle bölge bölge yaparsanız hiçbir dişinizin arasını kaçırmamış olursunuz.

Dişeti hastalıklarının tedavisi nedir?

Dişeti hastalığının erken döneminde tedavi, dişler üzerindeki eklentilerin (plak ve diştaşı) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını kapsar. Bu işlem dişetinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını sağlar. Genellikle bu tedavi, dişetinin tekrar dişe adaptasyonu veya dişetinin büzülerek cebin elimine olması için yeterlidir. Dişeti hastalığının erken döneminde vakaların çoğunluğunda, diştaşı temizliği, plağın uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını takiben günlük etkin ağız bakımı başarılı bir tedavi için yeterlidir. Daha ilerlemiş vakalar cerrahi tedaviyi gerektirebilir. Bu tedavinin amacı dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diştaşlarını temizlemek, cebin büzülerek eliminasyonunu ve düzgün bir kök yüzeyini sağlamak ve daha kolay temizlenebilir bir dişeti formu oluşturmaktır.

Periodontal tedavi sonrası hastaların düzenli olarak dişhekimi tarafından muayene edilmesi, plak kontrolü ve yeni diştaşı birikimlerinin ortamdan uzaklaştırılması gereklidir. Fakat unutmamak gerekir ki; periodontal tedavi ile elde edilenlerin sürdürülmesi için hiçbir işlem kişinin günlük ağız bakımı işlemlerini etkin bir şekilde uygulamasından daha yararlı olamaz. 

                                                                                 Diş Hekimi Yalın Sümer